søndag 19. september 2010

Facebook v.s. Nettby

Vi har to svært populære nettsteder i Norge; Facebook og Nettby. På disse nettstedene kan man opprette sin egen profil og bli kjent med nye mennesker, eller bare holde kontakten med de som man allerede kjenner. Man kan også dele bilder og lignende, og se på andres. Flere millioner mennesker benytter seg av disse nettstedene daglig, men hvilke tiltrekker seg hvem?


Facebook

Facebook er den mest populære. Man ser en såkalt verktøylinje i blått øverst, hvor viktige knapper er plassert. Ellers er det klare linjer som gjør alt mer oversiktlig, og deler siden mer opp. Denne siden fremstår som veldig ryddig. Profilen er midtpunktet, og det andre er plassert rundt. Det er kun brukt fargene blå og hvit, og denne kontrasten fremhever de viktigste linkene. Alt er skrevet i liten og grei tekst, utenom navnet på siden. Navn på personer og lignende er skrevet med fet skrift. Man kan se noen bilder, som oftest av mennesker (profilbilder). Facebook er ikke en side som fanger oppmerksomheten din med det første, den er egentlig veldig nøytral og enkel. På denne måten tiltrekker den seg eldre mennesker, gjerne fra 18 års alderen og oppover.

Nettby

                                              
Nettby har mange forskjellige farger som fanger oppmerksomheten. Det blir også brukt mye bilder og stor tekst over hele siden. Man ser klare likheter med Facebook på selve oppsettet; linjer som deler inn siden, og egne vinduer til de mest relevante linkene. Nettby ser egentlig ut som et overpyntet juletre sammenlignet med Facebook, og ser veldig rotete ut. På denne måten tiltrekker denne nettsiden seg de yngre menneskene, kanskje fra 9års alderen og oppover. Dette kommer også tydelig frem på profilene til denne aldersgruppen; Glitter, stas og store bilder tar overlegent over profilene deres.


 
Alle nettsider er forskjellige når det gjelder selve innholdet for eksempel, dette gjelder også for Facebook og Nettby. Facebook har mange forskjellige spill, mens Nettby fokuserer mest på ulike grupper der medlemmer kan diskutere forskjellige temaer. Begge sidene bruker kontraster aktivt; lys bakgrunn og mørk tekst. De er enkle å finne frem på, og man holder seg oppdatert på saker og ting. Begge sidene inneholder reklame. På Facebook er dette plassert utenfor midtpunktet, i et eget lite område. Det er gjerne 1-3 reklamebilder med en liten forklarende tekst under. Mens på Nettby er reklamen betraktelig mye større og plassert på steder der den blir fort og ofte sett.



Kilder:
Bildene er funnet på
www.google.com/images Lastet ned 16.9.2010

Amundsen, Paul S. ”Biletanalyse”

Aschehoug Undervisning, Grip Teksten
”Å lese bilder – Grunnbegreper”

Bildeanalyse

 

Jeg valgte ett reportasjebilde som Espen Rasmussen tok for VG. På dette bildet ser vi fire barn, både gutter og jenter, en ball, klær som henger til tørk og at dette foregår inni en ruin. Man kan også se en stol og en bordlignende gjenstand. Det er skittent, mørkt og bildet er i svart/hvitt. Barna har på seg gamle klær, gjerne i noen størrelser for store. Det ser ut som om vinduene delvis er sperret igjen. Bildet er tatt i fugleperspektiv, men minner også litt om normalperspektiv. Det er et ryddig bilde, uten for mye som tar bort oppmerksomheten fra motivet. Hovedmotivet er barna, dette fremhever linjene på veggene. Linjene får også bildet til å se mer spennende og levende ut, siden de peker ut av bildet. Barnet i den horisontale midtaksen blir enda mer fremhevet av den linjen som går loddrett ned bak han. Det en ser med en gang er lyset fra vinduene, og det lyser igjen barna opp. Det er den eneste lyskilden i bildet.  

Bildet fanget min oppmerksomhet på en merkelig måte, det var derfor jeg valgte akkurat dette. Det er fattige barn, men de leker og oppfører som alle andre barn. Dette bildet er tatt i forbindelse med at flere millioner afghanere har reist hjem igjen, etter 20 år på flukt. ”Hjem” i dette tilfellet er Kabul, et krigsherjet land med mye fattigdom. De har bosatt seg i hus og andre bygninger som er totalt ødelagt som følge av krig. Det finnes ikke vann, varme eller strøm. Men her bor de og lever som ”normalt”.

Man assosierer dette bildet med fattigdom. Men til tross for at de er fattige, så hindrer ikke det de fra å leke. Det viser på en måte at de ikke gir seg, og ikke legger seg ned for å dø selv om de lever slik de gjør. Lyset som kommer fra utsiden kan også sees på som et tegn på håp. Bildet er en oppvekker, som viser at noen faktisk lever slik. Barna ser små og forsvarsløse ut. Det at bildet er tatt i svart/hvitt gjør at jeg får en følelse av tristhet, samtidig som jeg blir litt glad siden de leker. Så det er litt kontraster her også. Dette fargeløse bildet får de også til å se mer fattige og skitne ut.


Kilder:

Rasmussen, Espen
Lastet ned 14.9.2010

Amundsen, Paul S ”Biletanalyse”

Aschehoug Undervisning, Grip Teksten
”Å lese bilder – Grunnbegreper”

torsdag 9. september 2010

Skremmar "Frykten"?

I teaterstykket ”Frykten” prøvar statsminister og partileiar Samuel å skrape saman ein løysning som skal gjera det enklare for alle når olja forsvinn. Hans visjon dreiar seg om å skape nye energikjelder og arbeidsplassar, og ikkje minst å gjera det på ein miljømessig god måte. Han og dei andre i partiet hans er på ei aude øy, og skal finne ut av dette. Men det går ikke heilt som planlagt.
Etter å ha sett dette teaterstykket sit eg igjen med følgjande spørsmål: Er dette aktuelt for oss som lev i dag? Kva skal me gjera om olja forsvinn? Skal me bare sitje å sjå på at verda går under, eller skal me gjer noko med saka før dette skjer?

Global oppvarming er ein følgje av at me menneske har handla utan å tenkja. CO2en som me slepp ut ved å for eksempel køyre bil har skada ozonlaget sånn at det ikkje funger som det skal. Ozonlaget beskyttar jorda for farleg stråling frå verdsrommet. Me har forureina og øydelagt både for plantelivet og dyrelivet. Me har rett og slett øydelagt moder jord slik me ein gong kjende ho. Det er varmt der det skal vere kaldt, og kaldt der det skal vere varmt. Og dette ser ut til å bare bli verre og verre. Me må bruke ein annan type energi, ein som er miljømessig. Vatn og vindkraft er begge gode energikjelder viss me brukar dei rett. Men å byggje vindmøllar og kraftverk, og legge ned oljebedrifter vil koste fleire milliardar norske kroner i tillegg til fleire tusen arbeidsplassar. Vil dette gjøre vondt? Ja. Men det er billigare å førebygge enn det er å rette opp i skadane etterpå.

Bilete er henta frå Rogaland Teater
Link til siden

Eg følar ikkje at ”Frykten” heilt klarte å få fram bodskapen på ein tilfredsstillande måte. Fuglar som angrip, krangling, psykiske skader og mord tok hovudrolla i frå klimakrisen. Den blei liggjande i bakgrunnen, og dette blei understrekt av krangling. Det var tydeleg at Samuel brann for dette, mens statssekretæren Dina, pressesjefen Marie og forsvarsministeren Arthur slaktar visjonen hans heilt. Det blei på ein måte framstilt som ein spøk. Dei meiner at han heller burde snakke om det som folk flest vil høyre, i staden for noko som kjem til å øydeleggje for han ved neste val. Dette tamme forsøket kunne kanskje vært redda om dei sat det meir i fokus, i staden for konflikten mellom dei. Eg trur ikkje at dei som ser dette teaterstykket innser fakta og får lyst til å gjera noko med det. Iallfall ikkje me ungdom. Eg trur eg snakkar for dei fleste viss eg seier at fuglane og bloddelen blei meir interessant enn sjølve problemstillinga.

Men alt i alt så var stykket heilt ok. Einaste som ikkje falt heilt i smak hos meg var sjølve handlinga. Sjølv om det absolutt er relevant i dag, så blei det for mykje av det andre. Men grøssar delen gjorde iallfall jobben sin. Ein kunne høyre småskrik frå folk i salen og elles gjorde skodespelarane ein god jobb. Dei levde seg verkeleg inn i rolla si. Dei fekk det nesten til å sjå lett ut å spela i ein grøssar på teater i staden for på film. Toppen på kransekaka var filmeffektane som blei brukt. Dei gjorde alt mykje meir realistisk. Dette stykket var godt for norsk teater.

søndag 5. september 2010

Arva frå antikken

Det er mange år sidan antikken herja. Framleis heng det ein rekkje ting igjen frå denne viktige tida. Ein tenkjar kanskje ikkje over det kvar dag, men antikken har prega verda sidan den gjekk under. Den har lagt grunnlaget for korleis me har det i dag. Alfabetet vårt stammar frå grekarane og romarane for eksempel, i tillegg til mange andre ting. Kven skulle trudd at så mykje sitt igjen frå den tida?

Språket og orda me har er nok det aller viktigaste som me har arva. Det er faktisk slik at mange europeiske språk er eit utspring frå latin. I Vest-Europa vart latin ofte brukt som eit slags fellesspråk mellom prestar og vitskapsfolk. Plantar og dyr har alle saman eit latinsk namn i tillegg til eit anna namn også. Ein anna sak er at militæret framleis brukar liknande metodar som militæret i antikken. De vestlige hærer blir delt inn på måtar som minnar veldig mykje om inndelinga til dei romerske hærstyrkane.

Demokratiet har vi også fått frå antikken, sjølv om det er ein smule annleis. I antikken var det bare nokre av borgarane som hadde rettigheitar, mens i dagens samfunn har alle krav på dette. Heldigvis har me ikkje det hersens klasseskilje som dei hadde før.

Perikles taler til atenerne i folkeforsamlingen, Pnyx.
Antikken har inspirert renessansen, barokken og klassisismen, så det er ikkje så rart at me også har ein del spor etter det. Universitetet i Oslo er forma med ein klassisk gresk tempelfront, med fire joniske søyler for eksempel.

Platon
To svært viktige personar frå antikken er Platon (om lag 427 e.Kr – 347 f.Kr) og Aristoteles (384 f.Kr – 322 f.Kr). Desse greske tenkjarane la grunnlaget for moderne filosofi og naturvitskap. Platon var elev av den kjente Sokrates (om lag 470 f.Kr – 399 f.Kr), og det var han som grunnla akademiet i Athen. På det akademiet gikk også Aristoteles. Filosofien bestod stort sett bare av usystematiske fragmenter, men Platon utarbeidet eit nytt og betre filosofisk system. Dette blei ein av verdshistoria si store bragder, og har dominert i Vesten heilt fram til i dag.


Mange ser kanskje på antikken som noko heilt spesielt og praktfullt. Ja, det er mykje som sit igjen, men det er også viktig å få fram at nådelaus konkurranse og lita medkjensle som prega samfunnet i stor grad.


Kjelder:
Grimnes, Ole Kristian, Hellerud, Synnøve Vinan - ”Del 1: Fram til om lag 500 e.Kr – Tidligare sivilisasjonar og antikken” Tidslinjer, side 30-31

Martinsen, Vegard (2000) – ”Platon"
http://www.filosofi.no/platon.html Lasta ned 3.9.2010

Tjønneland, Eivind og Tranøy, Knut Erik – ”Aristoteles”
http://www.snl.no/Aristoteles Lasta ned 2.9.2010

Wikipedia (2010) – ”Platon”
http://no.wikipedia.org/wiki/Platon Lasta ned 3.9.2010

Scanpix, idealisert maleri av Philipp von Foltz, 1853 – ”Perikles taler til atenerne i folkeforsamlingen, Pnyx”
http://historievg2.cappelendamm.no/c187043/sammendrag/vis.html?tid=189867 Lasta ned 5.9.2010
Institutt for filosofi og førstesemesterstudier "Bilete av Platon"
http://www.hf.uib.no/fof/instituttet/index.htm Lasta ned 5.9.2010