Jeg valgte ett reportasjebilde som Espen Rasmussen tok for VG. På dette bildet ser vi fire barn, både gutter og jenter, en ball, klær som henger til tørk og at dette foregår inni en ruin. Man kan også se en stol og en bordlignende gjenstand. Det er skittent, mørkt og bildet er i svart/hvitt. Barna har på seg gamle klær, gjerne i noen størrelser for store. Det ser ut som om vinduene delvis er sperret igjen. Bildet er tatt i fugleperspektiv, men minner også litt om normalperspektiv. Det er et ryddig bilde, uten for mye som tar bort oppmerksomheten fra motivet. Hovedmotivet er barna, dette fremhever linjene på veggene. Linjene får også bildet til å se mer spennende og levende ut, siden de peker ut av bildet. Barnet i den horisontale midtaksen blir enda mer fremhevet av den linjen som går loddrett ned bak han. Det en ser med en gang er lyset fra vinduene, og det lyser igjen barna opp. Det er den eneste lyskilden i bildet.
Bildet fanget min oppmerksomhet på en merkelig måte, det var derfor jeg valgte akkurat dette. Det er fattige barn, men de leker og oppfører som alle andre barn. Dette bildet er tatt i forbindelse med at flere millioner afghanere har reist hjem igjen, etter 20 år på flukt. ”Hjem” i dette tilfellet er Kabul, et krigsherjet land med mye fattigdom. De har bosatt seg i hus og andre bygninger som er totalt ødelagt som følge av krig. Det finnes ikke vann, varme eller strøm. Men her bor de og lever som ”normalt”.
Man assosierer dette bildet med fattigdom. Men til tross for at de er fattige, så hindrer ikke det de fra å leke. Det viser på en måte at de ikke gir seg, og ikke legger seg ned for å dø selv om de lever slik de gjør. Lyset som kommer fra utsiden kan også sees på som et tegn på håp. Bildet er en oppvekker, som viser at noen faktisk lever slik. Barna ser små og forsvarsløse ut. Det at bildet er tatt i svart/hvitt gjør at jeg får en følelse av tristhet, samtidig som jeg blir litt glad siden de leker. Så det er litt kontraster her også. Dette fargeløse bildet får de også til å se mer fattige og skitne ut.
Kilder:
Rasmussen, Espen
Lastet ned 14.9.2010
Amundsen, Paul S ”Biletanalyse”
Aschehoug Undervisning, Grip Teksten
”Å lese bilder – Grunnbegreper”
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar